burensoepavond

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar aanleiding van de dag van de buren die er weer zit aan te komen (30 mei) wil ik jullie graag een plezant bureninitiatief uit onze straat voorstellen.

We wonen hier met een groepje su-per-ge-wel-di-ge buren en kunnen het goed met elkaar vinden. Op zomeravonden samen een glas drinken, een barbecue, een pot soep over de omheining doorgeven, voor elkaars huisdieren zorgen, elkaar helpen wanneer nodig,….allemaal heel gemoedelijk! We lopen trouwens gewoon bij elkaar, via de achterdeur, in en uit (Geen nood, als je toch eens niet gestoord wil worden gaat het tuinpoortje gewoon op slot 😉 )

Maar in de winter, wanneer iedereen ’s avonds binnen zat zagen we elkaar niet echt veel. Bovendien hebben de meeste onder ons een zelfstandig beroep en werken bijgevolg lange dagen. Dus ik geef het toe, we misten  elkaar wel een beetje tijdens die stille periode.

3 jaar geleden kwam die ‘winterstilte’ toevallig ter sprake in een gesprek tussen één van de buurvrouwen en mezelf. En we besloten er iets aan te doen want zo kon het niet verder… het zou spijtig zijn dat het burengroep uit elkaar zou groeien. We namen het heft in handen en gingen even aan het brainstormen: we moesten ergens op regelmatige basis samenkomen, niet altijd op dezelfde plaats zodat de last wat verdeeld werd, en we zouden samen iets eten of drinken want wat is er gezelliger dan samen aan tafel zitten?  Dan nog een geschikt vast moment uitkiezen, dat werd vrijdagavond rond 19u. Dit telkens om de twee maanden, niet te weinig, niet te dikwijls.

Een paar weken nadien werd ons initiatief boven de doopvont gehouden:

de ‘burensoepavond’

Het gaat als volgt:

Om de 2 maanden kookt er iemand van de buren soep en deponeert een uitnodiging in de brievenbus van de andere buren. Er is geen echte volgorde voor het koken van soep, als je er zin in hebt neem je gewoon het initiatief. We houden het bewust op soep met brood en achteraf een biertje , wijn of iets fris om te drinken. Anders groeit het, voor je het weet, uit tot een zeven gangen menu omdat de ene niet wil onderdoen voor de andere. Er is ook niemand verplicht om de soep zelf te koken. Tot hiertoe heeft niemand het gedurft maar je zou ook gewoon zakjes Knorr oplossoep en een waterkoker met heet water op tafel kunnen zetten. 🙂

We houden het dus bewust vrij sober. Alhoewel, er worden, achteraf bekeken, toch wel meer wijnflessen geledigd dan vooraf gedacht, dit verklaart meteen ook mijn volle glasbak . Jullie dachten toch niet dat wij dat allemaal zelf opgedronken hadden? 😉

Dat ons stukje van de straat vooral bewoond wordt door mensen met een zelfstandig beroep vermeldde ik reeds. Ik noem de straat ook wel eens de ‘busjesstraat’ want iedereen heeft er wel een camionette. Zo zijn o.a. volgende beroepen vertegenwoordigd op onze soepavond: verkoop en plaatsen van sectionaal poorten, verkoop en herstelling van fietsen, verkoop en plaatsen van sanitaire installaties en verkoop van oudoorsportartikelen. Een bont allegaartje wat altijd garant staat voor enkele leuke anekdotes. Lekker wat roddelen over de klanten, over gekke situaties die we meemaakten…met een glaasje wijn zit de sfeer er snel in. Maar er wordt ook al eens over serieuze zaken gepraat hoor!

Op één van de avonden werd er trouwens afgesproken dat we over 30 jaar of wanneer de tijd er rijp voor is, samen naar de overkant van de straat zouden verhuizen. Daar staat namelijk een rusthuis waar we dan meteen een volledige gang serviceflats zouden huren 🙂 Dat om de overgang naar onze ‘laatste levensfase’ wat te verzachten en ons soepinitiatief daar ter plaatse verder te zetten….

Intussen bestaat onze burensoepavond al 3 jaar met succes, en daar zijn we blij om!

Hebben jullie ook zoiets in jullie straat of is daar geen denken aan?

(foto’s van soepavond bij Dirk en Ingrid)

 

Advertenties

22 comments

 1. Leuk initiatief. Ik heb zelf weinig tot geen contact met mijn buren. Ik woon in een appartementsblok met allemaal 60-plussers…(Ben zelf 29) Als ik “binnenkort” zou gaan samenwonen met mijn vriend kan het misschien wel. Die buren kan ik al wel 🙂

  1. Je moet natuurlijk wel wat geluk hebben met de buurt waarin je terecht komt, dat is waar.
   Als je pas ergens gaat wonen is een drink geven voor de buren wel iets wat het ijs kan breken. Goede buren zijn veel waard.

 2. Wat een burenbijzonder idee! En wat leuk dat je dit zo kunt delen
  met elkaar. Hier is het vooralsnog een beetje een bejaardenbuurt
  en verder dan een gezellig kletspraatje over de tuin komt het niet.
  Alvast een fijne avond met elkaar…

 3. Goh wat leuk zeg! In onze vorige buurt was het ook wel een beetje zo, maar dan op de galerij van de flat. Hier is iedereen meer op zichzelf, maar goed, het leeftijdsverschil met mijn buurvrouw is dan ook bijna 60 jaar! 🙂

 4. Een schitterend initiatief dat de verzuring (en dan bedoel ik niet de soep 🙂 ) kan tegengaan. We zouden het in onze straat ook kunnen doen maar alle buren zijn een beetje op zichzelf gericht (ook het gezin Brubeck). We zijn wel altijd vriendelijk voor elkaar, maken wel eens een praatje op straat maar daar blijft het bij. Eerlijk gezegd, ik ben niet zo’n socializer maar bewonder toch wel dit mooi initiatief..

    1. Afgeknauwde kippenbotjes? Heb je dat dan niet door? Dat is duidelijk een hint…bouillon van trekken en maak er kippensoep van zou ik zeggen!

 5. Wij hebben hier al 2 jaar een straat-BBQ in de zomer. Ondanks het feit dat wij niet bij mekaar aan de achterdeur binnengaan (wat ik best vind) is het dan altijd gezellig. Vermits 1 van de organiserende vrouwen het echtelijk huis onlangs heeft verlaten, heb ik me opgegeven om de boel mee op poten te zetten. Dinsdagavond vergaderen, en dan zien wat er uit de bus komt.
  Jullie initiatief vind ik wel de max !

 6. Wij hebben het tweejaarlijkse wijkfeest op de 1e zaterdag van september. Grote tent (we zijn met ongeveer 120 personen), traiteur, bar, dansvloer en ambiance tot in de kleine uurtjes.
  Drie keer raden wie destijds de initiatiefnemer was? 😉

  1. Daar kunnen we niet tegenop natuurlijk 🙂 wat een organisatie….
   De initiatiefnemer zal wel iemand zijn die van aanpakken weet (nu kijk ik jouw richting, voel je het?)

 7. Dat is een leuk idee zeg! Nee bij ons in de buurt zijn er wel van dat soort clubjes maar vooral Jer heeft er helemaal niets mee en dus zijn we erg op ons zelf 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s