photochallenge 22/52 wie vult onze zadenbibliotheek?

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Het zaad is op in Beerse…. Ik vrees het ergste want wat men zaait zal men oogsten, en dat zal bijgevolg gene vette zijn in Beerse…geen oogstfeesten dit jaar.

Voor wie het principe van de “Zadenbibliotheek” nog niet kent:

Het concept is eenvoudig: klanten ‘lenen’ gratis zaden en brengen aan het einde van het seizoen nieuwe zaden terug. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om groenten-, bloemen- en kruidenzaad. De rest gelieve zich te onthouden πŸ™‚

Het systeem is volledig gebaseerd op vertrouwen, er is geen controle, geen termijnen en geen boetes. Niet elke klant brengt zaden terug maar tuiniers die dat wel doen schenken doorgaans een veelvoud van wat ze geleend hebben.

Hoe werkt het praktisch?

De klant maakt een account aan op mijntuin.orgΒ en scant de QR codes op de zadenzakjes die hij ontleent. Dit doet hij op de tablet die gemonteerd staat op de display van de zadenbib. Klanten kunnen ook met hun eigen smartphone zaden lenen. Thuis de QR-code scannen of de plant opzoeken geeft toegang tot teeltinformatie. Ieder lid kan eigen kennis en ervaring toevoegen. Er wordt ook getoond in welke bib welke zaden beschikbaar zijn en door wie deze geschonken werden. De klant kan doorklikken op deze persoon om te kijken wat deze nog zoal in de aanbieding heeft. Optioneel kan er gedeeld worden op FB en Twitter. Vrienden en volgers kunnen zo reageren door het geven van nuttige tips. Op het forum kunnen bovendien vragen gesteld worden.

Maar in Beerse zit men blijkbaar op zwart zaad, men krijgt de zadenbibliotheek maar niet opgestart. Β Het display staat er al maanden leeg bij, de randapparatuur zoals de laptop staat er nog niet…en natuurlijk het allerbelangrijkste, het zaad ontbreekt ook nog…

Al bij al, ik hoop dat dit project in goede aarde zal vallen want zulke mooie, ecologische projecten zijn eerder dun gezaaid.

 

13 comments

 1. Als milieubewuste Apeldoornse volkstuinder zou ik bijna op mijn fiets stappen en naar Beerse speren. Een prachtig initiatief van geven en nemen!

  Like

  1. Ik zet alvast een fris Belgisch biertje klaar voor jou! πŸ™‚ Dat verdien je wel na zo’n fietstocht…
   Nee, zover hoef je niet te fietsen Henk, het initiatief loopt ook in Nederland, zij het wel beperkt met nog maar met 3 uitleenplaatsen.

   Like

 2. In het gemeenteblad las ik dat het bij ons ook bestaat. Alleen niet zo gesofisticeerd met lap-top en zo denk ik. Gewoon naar de bib gaan en zaden ruilen. Ik vind het een zeer leuk inintiatief. Alleen, ik zou eerst les moeten volgen in het oogsten van zaden denk ik. Nog nooit geprobeerd…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s