evaluatie “kippen project”

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

Zoals jullie al eerder konden lezen beslisten we in maart om over te gaan tot aankoop van 3 kippen om

 • ons gft afval te verwerken
 • naast hond, kat en vijvervissen nog wat extra leven in ons tuintje te brengen
 • de lekkere eitjes waren geen doel op zich, wel een geapprecieerd extraatje

Intussen zijn we een drietal maanden verder en wil ik jullie laten weten hoe het met onze kippen is vergaan.

 • Het ras?

Bij aankoop werd ons gezegd dat het om ‘Friese Hoenders’ ging, maar daar hebben wij intussen serieuze twijfels bij….we denken nu dat het eerder om ‘Vliegende Hollanders’ gaat. Vliegen dat die kippen kunnen, man, man,… En ik voeg er bovendien nog iets aan toe: het zijn vliegende, slimme kippen! Want ze kunnen de klok lezen. Dagelijks, rond 5.45u, horen we ze scharrelen in ons voortuintje vlak onder ons slaapkamerraam.  De eerste keren dat we dit hoorden stond Eric licht vloekend op om zijn geliefde huisdieren terug in de kippenren te plaatsen. Maar als je daar dagelijks moet voor opstaan….dan kan je daar lichtjes geïrriteerd van geraken. En dat is dan weer niet zo goed voor de algemene huiselijke sfeer 🙂

Toen kregen we het lumineuze idee om de beelden van de bewakingscamera van onze winkel te bestuderen om zo hun ontsnappingsroute te ontdekken. Waar die camera’s al niet goed voor zijn…. De dames bleken dus gewoon bovenop de 2m hoge omheining te vliegen om zich er vervolgens aan de andere kant te laten afvallen. Intussen zijn de vleugels van de kippen gekortwiekt, en hier en daar de omheining verhoogd, latten geplaatst, spandoeken gehangen, wit-rood lint gehangen….het ziet er niet uit…onze buurman vroeg of we inspiratie opgedaan hadden in Auswitch, enkel de uitkijktoren ontbrak nog, zei hij… 🙂 Gelukkig is deze proefopstelling slechts tijdelijk.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

proefopstelling omheining

Maar de kippen blijven ontsnappen….Sinds kort laten we ze maar doen en weet je wat? Wanneer we om 8u opstaan zitten de dames weer gezellig samen te scharrelen in de kippenren . Aan het grondverzet tussen de planten merken we dat ze ’s morgensvroeg al op uitstap geweest zijn maar daarna weer hun vertrouwde ren opzochten. En dan doen ze alsof er niets gebeurt is….en wij doen of we hen niet doorhebben 🙂

 • de eitjes.

Links eerste eitjes, rechts de laatste eitjes. Duidelijke vooruitgang merkbaar, niet? En lekker dat ze zijn…Intussen groeit onze eiervoorraad dagelijks aan met 2 a 4 eieren. Carine, als je dit leest, kan je me jouw recept voor die lekkere advocaat die je altijd maakt eens bezorgen?

SDC10974

 • De kippen en de andere huisdieren.

Mozes, onze kater, en de kippen zijn intussen beste maatjes geworden. Mozes heeft zich als het ware ontpopt tot een echte kippenhoeder. Hij ligt geregeld, rustig zonnend en naar de kippen kijkend , in de kippenren. Grappig om zien.

 • De kippen en de tuin.

De kippen mogen regelmatig los lopen in een deel van onze kleine tuin. Op het terras komen ze niet want de enige mogelijkheid om daar te komen is via een loopplank het water oversteken en dat durven ze gelukkig niet. Ze blijven dus tussen de buxussen, varens en klimop lopen. Onkruid wieden is voor ons voorgoed verleden tijd, elk groen pijltje verdwijnt in hun bek. En mijn varens ook. Maar ja, als ze zich maar amuseren zullen we maar denken 🙂

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

links de gehavende varens

 

Ze zijn gek van de insecten die zich in de klimophaag verschuilen. Ze maken hoge sprongen tegen de haag om net dat ene insectje eruit te pikken. En ze durven al eens boven op de buxussen springen om een spinnetje te vangen om vervolgens door de buxusbol omlaag te zakken.  Hopelijk overleven de bollen het.

 • hun aanwezigheid

Ik vind het altijd plezant om die beestjes bezig te zien, steeds scharrelend, pikkend, en af en toe een stofbad nemend of lui genietend in de zon te liggen. Ze brengen leven in ons tuintje, zoveel is zeker.

 • eindevaluatie

een welverdiende 9/10 voor onze kippen! 🙂

Advertenties

30 comments

  1. Gelukkig is dit geknutsel slechts tijdelijk. Als we weten hoe we ze kunnen in hun ren houden wordt er een nette, definitieve omheining voorzien.

 1. onze dochter en schoonzoon hebben ook kippen lopen, en ze hebben aantrek van de hele buurt!
  Jammer dat ze al een tijdje geen eieren meer leggen, misschien maken ze er maar beter vol-au-vent van… 🙂

 2. Leuke beestjes. Als kippen (een beetje) kunnen vliegen, zijn ze al wat beter beveiligd tegen notoire kippendieven als de steenmarter (en andere grotere marterachtigen) of de vos (om van loslopende honden nog te zwijgen).

  1. Dat is inderdaad waar! Ik dacht gisteren nog om blokjes visserslood aan hun poten te binden, bij nader inzien ga ik dat toch maar niet doen 🙂

 3. Wat gezellig toch he? En wat een mooie tekening.
  Wij hebben ook kippen: 2 hennen en een haan. Lummel, lieke en Lotte.
  Lola was de vierde. Zij is 2 jaar geleden dood gegaan.
  Het zijn Brahma’s. Ik had er een heuse studie van gemaakt: ze mochten niet zo hoog kunnen vliegen, niet zo vaak broeds worden, niet vaak kraaien, geen diepe kuilen graven ( ze hebben veren aan hun pootjes) en moesten een aardig karakter hebben. Ben net als jij nog dagelijks blij met mijn kipjes, leggen doen ze alleen voor geen meter.
  (Als je het leuk vindt om ze te zien miet je even bij categorie ‘Schorriemorrie’ )

 4. Kippen zijn geweldig Els! Vroeger woonden we op een boerderijtje en hadden een hele grote ren met allerlei soorten. Eenmaal verhuisd naar de stad moest er dus weer een ren komen. Maar dat was geen succes. Voor dag en dauw werden we gewekt door de dames die luid tokkend uit hun hok kwamen. Ik kan dus helemaal meevoelen met Eric. 🙂 Het was ook de reden om ze van de hand te doen. Met pijn in het hart.

  Trouwens, als die eierlijn zich zo voortzet, dan moeten jullie straks wel héééééle grote eierdozen aanschaffen 🙂

  Gr. Henk

 5. mijn achterbuur in ons vorige huis had zijn kippen ook niet gekortwiekt, maar ze zaten onder een net in hun ren. Eens per week liet hij ze dan “uitvliegen” en dan konden die dieren lekker in een boom vliegen en in onze tuin turen. Best wel grappig zicht, zo’n boom vol kippen. Mijn eigen kippen zijn vorig jaar jammergenoeg vermoord door een nerts. Ondertussen hebben we het kippenplein niet meer hergebruikt.

 6. Een oplossing voor het gft-afval?
  Ik heb andere motivaties gehoord.
  Bij al te veel overlast is er altijd de uitweg van dreigen met speciale recepten voor kippensoep.

  Een gekookt, gebakken, gepocheerd, geklutst eitje lust ik wel.
  Maar dieren eet ik niet meer.
  Smakelijke groet,

  1. De o zo lekkere eitjes worden hier ook met smaak opgegeten!
   Dreigen met recepten voor kippensoep is wel een goed idee, kan ik wel proberen, maar dat ook daadwerkelijk toepassen, dat zal hier niet gebeuren..Ook als de kippetjes oud zullen zijn en geen eieren meer leggen mogen ze tot het einde van hun dagen bij ons blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s