vandaag 2 jaar geleden

8 oktober, precies 2 jaar geleden was het niet onze beste dag. 

Beter gezegd, dat was het begin van 6 maanden miserie….

Toen Eric ’s morgens rond 6u30 de deur van onze winkel opende werd hij omgeven door een warme, stinkende walm die door de deuropening ontsnapte. Hij drukte op de lichtschakelaar, het licht ging aan maar de winkel bleef zwart. Hij zag geen hand voor zijn ogen. Even verbazing, niet wetende wat er gebeurt was , dan begon het stilaan tot hem door te dringen….het had gebrand in de winkel.

In het donker baande hij zich een weg door de winkel. Zijn voetsporen achter hem waren als witte afdrukken zichtbaar in de dikke laag roet die de grond bedekte. Alles, muur vloer fietsen accessoires, alles was bedekt met een laag roet. Het leek op een tafereel uit een zwart-wit film. Overal hingen roetspinnenwebben, typisch fenomeen zo bleek later.

IMG_1453

IMG_1561Achteraan in de winkel was er duidelijk een brandhaard geweest. Gelukkig bleek het vuur gedoofd door zuurstofgebrek . De ramen aan de voorzijde waren namelijk gebarsten door de warmte maar gelukkig niet uit het kader gesprongen zodat er geen verse zuurstof bij de vlammen kon want dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn geweest. Dan zou er ook schade bij de buren geweest zijn.Verschillende van onze duurdere fietsen waren opgebrand, gesmolten, en velen leken zwaar beschadigd. En dan die verschrikkelijke zure stank, die zal ik nooit vergeten.

Verzekeringsagent verwittigd. Die was er binnen het uur. Hij schrok. De verzekeringsfirma werd door onze verzekeringsagent gecontacteerd. Het ging over aanzienlijke schade hoorde ik hem zeggen. Er werd meteen een tegenexpert aangesteld, die zou in ons voordeel handelen t.o.v. de verzekering die natuurlijk probeert om een zo klein mogelijke vergoeding uit te keren.

De expert van de verzekering oordeelde dat een gedeelte van de fietsen, na professionele reiniging, nog verkoopbaar zouden zijn en schakelde een gespecialiseerde reinigingsfirma in die alles zou proper maken. De schoonmaakfirma kwam ter plaatste. De lucht en het neergeslagen roet werden onderzocht. Hoge chloorconcentraties werden vastgesteld, giftig dus!

De volgende ochtend werd de winkel volledig, maar dan ook volledig, tot het kleinste vijsje, leeggehaald. Door mannen in een wit pak en maskers. Alles waar we zo hard voor gewerkt hadden, weg….

De firma startte met de reiniging van zowel de winkelruimte als de materialen.

IMG_1680

tijdens de reiniging…

Ondertussen probeerde ik zo goed als mogelijk, vooral aan de hand van foto’s die ik vlak na de ontdekking van de brand maakte, een inventaris van de inboedel te maken. Een hele lange lijst waar niet alleen de fietsen, ook onderdelen, werkmaterialen, computer, winkelinrichting, papieren, accessoires, catalogussen, werden genoteerd met hun inkoopprijs.

De expert, tegenexpert en de verzekeringsagent hadden enkele bijeenkomsten bij ons in de keuken. Er werd druk met cijfers gegoocheld.

Over de oorzaak van de brand is nooit discussie geweest, die was onmiddellijk duidelijk. Gelukkig trof ons geen schuld.

Achteraf bleek het reinigen van de fietsen geen goed idee geweest te zijn, ze waren allemaal beschadigd. De chloor had alle metalen onderdelen en de lak aangetast. We wilden de fietsen niet terug om te verkopen, we wilden vergoed worden voor ons verlies!

Ondertussen zagen we onze winkel van zwart naar wit en kleurrijk evolueren. Eric verrichtte zelf het grootste werk, ikke trots!

na de reiniging...

na de reiniging…

IMG_1855 Na een drietal maanden kwamen beide partijen tot een overeenkomst. Wij gaven onze goedkeuring.

We werden vergoed voor ons verlies, niet meer en niet minder. Maar de 6 maanden dat de winkel gesloten noodgedwongen gesloten bleef gaf een zware klap aan ons omzetcijfer en dat werd niet vergoed.

Na de overeenkomst tussen de experts werd al een deel van de vergoeding uitbetaald zodat we de winkel zouden kunnen klaarmaken voor de herstart van de fietsherstellingen. Nieuwe verlichting, laminaat,werkmaterialen… De rest van de vergoeding volgde enkele weken later. Dan nog een gloednieuwe fietscollectie uitkiezen.

En er groeide een idee, we moesten ons voordeel halen uit die herstart. Waarom zou Eric niet zijn hoofdberoep maken van onze winkel? Dit was misschien wel het juiste moment. En zo gebeurde het, Eric gaf na 31 jaar voor dezelfde baas gewerkt te hebben, zijn job volledig op en maakte van zijn bijberoep zijn hoofdberoep. Dit is een mooi voorbeeld van hoe je uit iets negatiefs toch iets positief kan halen…

Advertenties

17 comments

 1. Mooi eind gelukkig. Maar hij had naast de winkel eerst nog een andere fulltime baan? Dat was maar goed ook dan, anders hadden jullie een half jaar zonder inkimsten gezeten. Of begrijp ik het niet goed?
  Wat een schrik zal dat geweest zijn die bewuste ochtend.

  1. Tot aan de brand had Eric naast de winkel nog een fulltime baan. En ik sprong dagelijks bij in de winkel.
   Mijn aandeel is tegenwoordig sterk verminderd, maar de winkel blijft mijn bijberoep naast mijn fulltime baan.

 2. Jullie hebben ontzettend veel geluk gehad dat de brand niet door zuurstof werd gevoed. De schade en de emotionele klap zouden dan écht niet te overzien zijn geweest.
  Waren er geen rookmelders? Of staat de winkel een eind van de woning af?

  1. Winkel en woning staan gelukkig volledig los van elkaar. Rookmelders hebben we enkel in huis. We beseffen maar al te goed dat we veel geluk gehad hebben…

 3. Ik moet iets bekennen, ik ben als de dood voor vuur,……en gelukkig was het de zaak en niet jullie huis, mag er niet aan denken,……brr en het zijn sterke mensen die van iets negatiefs iets positiefs kunnen maken, chapeau!!

 4. amai zeg, wat een drama!
  Gelukkig werd er niemand gewond, mocht het vuur gebleven zijn had het nog erger kunnen zijn. Wat was dan precies de oorzaak, want als ik me niet vergis heb je dat niet vermeld?

  Jullie hebben er toch een positieve draai kunnen aan geven, Els. Jullie zijn échte doorzetters, proficiat!

  1. Over de oorzaak kan ik niet uitweiden, we gaven ons woord om erover te zwijgen en daar houden we ons aan. Voor ons was het belangrijk te weten dat ons geen schuld treft.
   Doorzetters? Eric is eerder de doorzetter van ons twee, hij sleept mij mee als ik mijn kopje laat hangen…

 5. Wat een gezemel kunnen verzekeraars geven he?! PPFFF wel altijd laten betalen maar beknibbelen als er iets uitgekeerd moet worden.
  Elk nadeel heeft zijn voordeel. Fijn dat het voor jullie ook iets positiefs gebracht heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s