te productief bezig…

“Els, jij bent te productief bezig”

Wanneer ik zeg dat ik bovenstaande woorden te horen kreeg van mijn baas zullen velen onder jullie de wenkbrauwen fronsen. En de woorden waren zeker niet sarcastisch bedoeld. Om te benadrukken dat het wel degelijk menens was voegde hij er nog “je moet je houding echt veranderen, te beginnen vanaf vandaag!” aan toe. Heerlijk toch, zo direct die Nederlanders 🙂 .

Voor ik startte met mijn nieuwe job wist ik dat dit voor mij het grootste struikelblok zou worden. Ik ben een “doe” mens. Geen “kijk toe” mens. Er zou een serieuze ommekeer in mijn gedrag moeten komen. Nu, 4 weken verder, is het zover, de verwachtte opmerking heb ik gekregen, tijd voor de ommekeer.

Gisteren ben ik gestart met de nieuwe aanpak. Uitleggen, voorbeeld geven, toekijken, bijsturen, vragen beantwoorden, nog eens uitleggen, … niet productief zijn dus. En ja het werkt, ze hebben begot gelijk, die Nederlanders. Wanneer je, zoals ik tot hiertoe deed, iemand het werk uit handen neemt leert die persoon er op termijn niets mee. Leren door het te laten doen, observeren (ben ik wel goed in) en indien nodig bijsturen, zo hoort het werd mij verteld.

Enige maanden geleden zat ik nog weg te kwijnen achter de verstoog van AH Turnhout. De uitdaging was weg, De liefde voor het product, vooral dan de kaas, is nooit weg geweest maar ik was het beu. Beu om iedere dag hetzelfde te doen, steeds dezelfde producten, steeds dezelfde mensen, kortom, de uitdaging had plaats gemaakt voor de sleur.

Omdat ik weet dat AH het belangrijk vindt dat de werknemers zich goed voelen in hun job heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik gaan praten met mijn supermarktmanager. Of ze geen nieuwe uitdaging voor mij had, meer verantwoordelijkheid zou ik er graag bijnemen.

En ja, enkele maanden later kon ik naar het o- team (openings- en opleidingsteam). We zijn een klein team van mensen die elk gespecialiseerd zijn in een bepaalde afdeling in de winkel, bijvoorbeeld groenten/fruit, kassa, bakkerij… En ik kreeg de mij vertrouwde deli/kaas afdeling toegewezen. Wij leiden de mensen op die zullen tewerkgesteld worden in de nieuwe Albert Heijn winkels in België, ieder teamlid begeleidt de mensen van de aan hem toegewezen afdeling. De opleidingen gebeuren in het dichtsbijgelegen, reeds geopende filiaal. De opleiding loopt door tot de opening van het nieuwe filiaal, nadien geven we nog nazorg en begeleiding.

Mijn nieuwe job houdt meteen ook een aantal praktische gevolgen in. Steeds op verplaatsing, lange onregelmatige dagen, tijdsdruk, regelmatig een weekje op hotel, partner achterlaten met diepvriesmaaltijden, minder blogtijd,…  En terug fulltime werken natuurlijk.

Op mijn naamkaartje staat nu wel specialist maar zo zou ik mezelf nog niet willen noemen. Ik heb nog een heleboel te leren (zoals o.a. niet-productief zijn 🙂 ) en daar krijg ik ook de tijd en ruimte voor. De opleiding en opening van AH Nijlen en Westmalle (wie zoekt die vindt 2x) deed ik nog samen met een collega, nu komt Kontich eraan (3/12), mijn eerste deli opleiding en opening die ik alleen afwerk. Ik ben zelf benieuwd hoe ik het er vanaf zal brengen.

De uitdaging die ik zo nodig had voel ik weer, alles is weer nieuw, spannend, afwisselend en er is nog zoveel om bij te leren. Daar voel ik me goed bij.

Voor de Belgen: misschien kom ik binnenkort wel in jouw buurt? Of zien jullie die Nederlanders hier liever niet verschijnen?

 

Advertenties

24 comments

 1. Wat is de reden dat jij jezelf nog geen specialist wil noemen? Je hebt ervaring en dat is toch alles wat van een specialist verwacht mag worden…. toch? Je kan enkel nog beter worden 😀

  Like

  1. Omdat ik nog maar pas gestart ben Joyce. Ik moet nog een boel nieuwe dingen leren. De ervaring achter de toog heb ik wel, maar dit is slechts een klein deel van mijn werk. Mensen coachen is iets heel anders, en dat vormt wel een belangrijk deel van mijn werk.

   Like

 2. Kontich komt al aardig in de buurt :-), knap dat je nog zoveel ambitie hebt,….en dat loslaten, ik snap dat je het er moeilijk met hebt 🙂

  Like

   1. Het lijkt of mijn ambitie gewoon samen met mijn hersenen afsterft in het Paradijs,……en laat me weten wanneer je nog dichterbij komt, kunnen we mss samen lunchen als jij dat leuk vindt!

    Like

 3. IK vind het geweldig dat je dat gewoon gaan vragen bent Els! En het lijkt me idd een heel uitdagend beroep. Ik hoop dat er nu geen sleur meer op komt, en elke dag een nieuwe uitdaging in petto voor je heeft.

  Like

  1. Achteraf heb ik ook bij mezelf gedacht: “Ben ik dat nu echt gaan vragen? Vragen naar een job waar helemaal geen sollicitatie voor openstaat? Dat is toch niet echt mijn stijl, zo on-Els.” Blijkbaar kan ik door wat ouder te worden beter en beter voor mezelf opkomen.

   Like

 4. het verbaast mij eigenlijk dat er in onze stad, en ook in de omgeving, nog geen AH te vinden is.
  Maar de concurrentie is dan ook niet mals, met de best verkopende Colruyt van het land hier, en verder alle andere supermarktketens vertegenwoordigd

  Veel succes in jouw vernieuwde job, Els!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s