de kapper

Eigenlijk haat ik het, en dan heb ik het vooral over het feit dat ze aan mijn haar zitten. Vooral het woord ‘mijn’ is belangrijk, niemand moet zomaar aan mijn haar zitten, het is een deel van mijn lijf! Maar af en toe, zo om de 3 maanden, is het toch eens nodig, dan haal ik eens diep adem en onderga ik het gewoon.

Wanneer ik zeg dat in grote, rode letters “zonder afspraak” en “open op maandag” op de vitrine te lezen staat weten de meeste Belgische vrouwen over welke kappersketen ik het heb. En dat vind ik belangrijk, het moment dat ik ook maar het kleinste tikkeltje zin krijg in een knipbeurt wil ik er ook onmiddellijk terecht kunnen. Zoals ook vandaag, op een maandag ,na een confronterende blik in de spiegel die gevolgd werd door een diepe zucht.

Ik plaats mijn fiets in het fietsrek naast de ingang van de kapperszaak en duw de lichtjes klemmende deur open. De blikken van alle aanwezigen richten zich in op mij….op hun gelaat denk ik te zien wat ze denken ‘amai, dat is ook hoognodig dat die eens langskomt’. Of is het mijn verbeelding die weer op hol slaat?

Ik word begroet en dan volgt de klassieke vraag die sinds jaren nog steeds dezelfde is: ‘wat mag het zijn?’

‘Kleuren, wassen, knippen en drogen graag’ antwoord ik, netjes in de volgorde waarop de behandeling zal plaatsvinden.

‘Neem maar plaats in de middelste stoel’ Ik hang mijn jas in de jassenkast. Gelukkig zie ik 7 stoelen staan, stel je voor dat je op de middelste van 6 stoelen moet gaan zitten, denk ik bij mezelf.

Voor mij een enorme, kamerbrede spiegel. En dit vind ik nu een moeilijk moment. Waar moet ik verdorie naar kijken?

Kijk ik voor me zie ik mezelf helemaal verwaaid in de spiegel, geen mooi beeld dus. Kijk ik naast me dan lijkt het of ik naar de vrouw in de  stoel naast mij zit te staren. Dat laatste wil ik niet maar mijn aandacht wordt automatisch naar haar getrokken. Onze blikken kruisen elkaar en we glimlachen even.

Intussen noteer ik mijn naam op de infofiche die voor me ligt. Zo kunnen de meisjes mijn haarkleur gemakkelijk terugvinden in het computerbestand. Waar is de tijd dat een dikke agenda, liggend naast een telefoontoestel (met kiesschijf en draad) de enige administratie was in een kapsalon?

Of ik iets wil drinken? Nee, dank je. Verpruts mijn kostbare tijd niet aan die koffiemachine a.u.b., begin er maar onmiddellijk aan, denk ik bij mezelf. Wat ook gebeurt. Een oranje, koude pasta waarvan ik me iedere keer afvraag hoe het mogelijk is dat die smurrie uiteindelijk een donkerbruin resultaat geeft, wordt in mijn lokken gestreken.

Of ik graag iets wil om te lezen. Ja, dat wel. En na de 20 minuten kleur-inwerktijd ben ik weer helemaal bij wat betreft de laatste roddels uit BV land. Wie doet het tegenwoordig met wie, wie gaat waar met vakantie en wie had wat aan op welk feestje…

Nadat de oranje smurrie uit mijn haar gespoeld is zit ik weer voor die ellendige spiegel. Ik voel 2 handen op mijn schouders “hoe mag het geknipt worden?” Buiten mijn man is de kapper de enige in mijn leven die écht weet wat ik wil, besef ik plots. “Doe maar zoals anders, niet te stijf klassiek, het mag voor mij gerust wat gewaagder en pittiger, dat weet je wel.” “Ik heb wel een leuk idee voor jou en hij beweegt zijn handen door mijn haardos waarbij mijn pas geverfde lokken van links naar rechts verplaatst en omgekeerd om duidelijk te maken wat hij van plan is. “Ik vertrouw op jou, doe maar, je weet dat je bij mij altijd iets nieuws mag proberen.” Ik onderga ‘het idee’ helemaal en merk al snel dat ik weer als een heel andere vrouw ga thuiskomen. Zijkanten heel kort en veel volume op mijn kruin. Het bevalt me wel.

Natuurlijk mag er wat van dat nieuwe product op om het geheel wat stevigheid te geven, als ik ervoor ga dan ga ik er compleet voor!

Dat was daarna ook duidelijk te merken aan de rekening. Ach ja, 4 maal per jaar is toch niet overdreven? En langs de andere kant bekeken, ik spaar dat bedrag volledig uit door Erics haar altijd zelf te knippen. Wat is dan het probleem? 🙂

Ik verlaat de zaak met een dubbel gevoel. Op het moment dat ik de deur achter me dichttrek en zie ik er 10 jaar jonger uit. Wat bijgevolg inhoudt dat ik gedurende de komende 4 maanden 10 jaar ouder ga worden …

Advertenties

17 comments

 1. Ik ga naar dezelfde kapper. Om dezelfde reden. Ik sta daar dan meestal ook al een half uur voor ze open gaan zodat ik ook weer zo snel mogelijk buiten ben. En nee, ik hou er ook niet van dat ze aan mijn haar zitten te prutsen. En ik heb er vooral een hekel aan dat ze daar vanalles op willen smeren. Gelukkig kennen ze mij ondertussen al en vragen ze nog puur ter bevestiging dat er effectief geen verzorgingsproducten op moeten.

  Like

 2. Haha Els , leuk om lezen! En Fijn dat je er een goed gevoel aan hebt. Ik ga altijd naar de kappersschool. Daar spaar ik een flinke duit mee uit, en kan zo meerdere keren per jaar gaan. Dit jaar moet mijn vaste kapster-leerling een make over doen. Ik ben kandidaat, sta open voor nieuwe dingen , en ze mag zich eens helemaal laten gaan! K ben eens benieuwd!

  Like

 3. haha die laatste alinea…
  Ja dat herken ik wel. Ik vind het niet erg om naar een kapper te gaan. Maar ik doe dat liever niet op afspraak. Gewoon binnen lopen, knippen (wassen en föhnen doen we tuis wel want daar vragen ze hier de jackpot voor) en weer weg.

  Like

  1. Toch maar best want, even rekenen, 50 jaar x 4 knipbeurten/jaar geeft 200 knipbeurten tot hiertoe.
   200 x 10 jaar jonger geeft 2000 jaar jonger, dus zou ik nu -1950 jaar oud zijn. Toch maar liever niet.

   Like

 4. Die laatste zin is idd geniaal hahahaha, en weet je…. ik vind het vooral gezellig bij de kapper, heb altijd hele gesprekken met die dames. Iedereen weet daar wat ik voor werk doe, leven mee met de sport en ga zo maar door. Daardoor vind ik die spiegel ook niet erg, kijk gewoon via de reflectie mijn gesprekspartner aan 😉

  Like

 5. Wel ik heb er ook niks mee en vooral dat je heel de tijd naar jezelf moet kijken,…vandaar dat mijn haar weer lang is en dat ik niet meer naar de kapper ben geweest sinds mei of juni van dit jaar :-). Kleuren doet Big, maar ik ga tijdens de kerstvakantie toch nog eens tijd maken voor deze marteling 🙂

  Like

 6. Try coconut oil for the hair to make it soft and shiny. Just a dime sized amunot is all you need daily To make it grow take 2 tbls. apple cider vinegar in a glass of water 2-3 x day. Nails will grow super long too. ACV has 93 vitamins and minerals. Cures acne and aids digestion. Read the apple cider vinegar website for more uses.p.s.: buy the pure coconut oil. Very inexpensive. Both products are att the grocers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s