climacterium

Ik denk dat het zover is.

Denk? Nee, ik ben er zeker van!

Het einde van mijn vruchtbare leven is nabij. Mijn eierstokken gaan met pensioen.

Ik kan niet zeggen dat ik er rouwig om ben, ze deden hun werk prima, ze leverden elke maand een pracht van een eitje af waarvan er 2 mochten uitgroeien tot fantastische kinderen. Nu verdienen ze eeuwige rust. En ik zal er mij, in tegenstelling tot sommige vrouwen, niet minder vrouwelijk door voelen.

Menopauze dus.

Pauze? Pauze voor wat? Voor een volgend hoofdstuk in mijn leven? Het laatste, ook de aftakeling genoemd? Of wordt het mijn tweede jeugd, wie zal het zeggen?

De eerste tekenen dienden zich enkele weken geleden aan.

De bitch die menopauze heet bezorgd me enorme opvliegers. Mijn lichaamsthermostaat lijkt defect.

’s Nachts wordt ik badend in het zweet wakker, en ons bed, ja… daarbij vergeleken is de Middellandse Zee er niets bij. Dekbed weg, na een paar minuten lig ik te rillen van de kou. Terug onder het dekbed. Gevolg: een volledig verstoord slaappatroon. Gevolg: ik zie er moe uit. Gevolg: iedereen vraagt me of er iets scheelt. Moet ik nu aan iedereen gaan uitleggen dat ik last heb van opvliegers?

Overdag, aan het werk of niet, de hormonen gieren door mijn lijf. De komst van zo’n opvlieger kondigt zich aan met een warm gevoel in mijn bovenlichaam en mijn hoofd. Dan weet ik wat gaat volgen. Thuis kan ik me gemakkelijk van wat kledingstukken ontdoen maar als je aan het werk bent…..dat is om problemen vragen. Dus sta ik maar te puffen. En ga ik me, indien mogelijk, wat verfrissen aan de waterkraan. Ik merk dat collega’s elkaar met een vragende blik aankijken: “wat is er met Els?”

En ik ben ook enorm huilerig. Bij de minste ontroering vloeien er tranen. Moet ik aan iedereen uitleggen dat het mijn hormonen zijn die zich wispelturig gedragen? Dat het niet zo erg is als het eruit ziet? Het is wel erg verdorie!

De man heeft het eigenlijk wel getroffen met zijn penopauze. Ze schijnen een tweede jeugd te beleven, veranderen van kleding- en haarstijl, gaan met de motor rijden en daar bovenop daten ze een jongere vrouw. De pietzakken…

Ik hoop één ding: dat die hormonenstorm vlug zal luwen want ik weet niet of ik dit lang volhoud. En het vooruitzicht dat mijn tepels binnenkort richting vloer gaan wijzen, mijn grotje gaat uitdrogen, mijn seksappetijt gaat wegebben en het lichaamsvet zich gaat opstapelen maakt mij er niet blijer om.

Ondanks de naderende aftakeling probeer ik er toch nog het beste van te maken:

 • ik ga me zo’n handig zakventilatortje aanschaffen
 • indien nodig blijkt ga ik me wat liftende lingerie aanschaffen
 •  ik organiseer een menopauzefuif met als hoogtepunt de rituele verbranding van mijn tampons en maandverbanden, en dat is meteen ook een passende gelegenheid om afscheid nemen van mijn P.M.S. en anticonceptie, allemaal dingen die ik maar al te graag kwijt wil
 • over het daten met een jongere man ga ik nog even nadenken

 

Advertenties

41 comments

 1. Als dit voorbij is kun je nog een mooie tijd beleven. Mijn geliefde ontmoette ik toen ze bijna zestig was. Ons (sex)leven is nog nooit zo goed geweest als nu. Als er maar passie is. Hoop je blog nog te kezen na deze hitte periode.

  Like

 2. Strikt gezien slaat de term menopauze op slechts één enkele dag: met name de dag dat een vrouw gedurende 12 maanden geen maandstonden meer heeft gehad. Daarna komt een vrouw in de postmenopauze terecht.
  Wellicht bevind je je thans in perimenopauze, de overgangsperiode, de periode vlak voor de eigenlijke menopauze wanneer de eerste veranderingen optreden. Maar ach, dat is een doekje voor het bloeden, vaneigens.

  Like

 3. Ek hoop dit gaan gou verby vir jou.Ek ly al vyf jaar daaraan en gebruik hormoonplakkers om dit bietjie te temper.Ek weet dis nie goed vir borskanker nie,maar anders het ek geen lewe nie.Ek is egter gewoond daaraan en steur my nie meer erg as ek ’n aanval kry nie.Verder ly ek ’n vol lewe…lekkerder as toe ek jonger was.Life begins at sixty!

  Liked by 1 persoon

  1. Als ik echt teveel last krijg ga ik ook wel hulp zoeken. Maar bij voorkeur laat ik de natuur zijn werk doen.
   We zien wel hoe het verder loopt en als ik jou mag geloven staat er mij nog een mooie tijd te wachten.

   Liked by 1 persoon

 4. Zalig, zoals je het omschrijft! Sorry, .. maar ik zat hier echt te giechelen. Niet om jouw opvliegers, hoor.. maar gewoon de manier waarop je dit vertelt 🙂
  Het doet me zo terug denken aan toen mijn hormonen alle kanten begonnen op te vliegen.. maar als het je een troost mag zijn.. ze gaan zich terug netjes gedragen 😉

  Liked by 2 people

 5. Ik kan er (nog) niet over meespreken, dat komt wel. Ben natuurlijk geen specialist ter zake, maar heb hier een goed (vind ik toch) boek liggen -> Puur natuurlijk vrouw door Anntje Peeters (Op haar blog – Kruidig leven – kan je mogelijk nog vele nuttige tips daarrond vinden). Gewoon ter info, hopelijk heb je er wat aan.

  Liked by 1 persoon

 6. buiten de opvliegers heb ik aan mijn vrouwke nog niet veel gemerkt en ze heeft al ne jongere man(zoals jii toch ook ) dus die moet ze ook al ni zoeken :-)en na enkele jaren pas heeft ze eindelijk toch maandverband uit haar handtas gedaan ze nam het nog altijd mee want je weet maar nooit :-)je kan altijd raad vragen aan je mams want gewoonlijk is het ongeveer het zelfde hoe het bij haar verlopen is ,.je zult het wel overleven Elske

  Like

  1. Als ik aan ons mams denk tijdens haar menopauze zie ik haar zweten en puffen om even later te rillen van de kou. En dit duurde lang, zeer lang…dat beloofd 😦

   Like

 7. Tja, ik wil er niet nog een ontgoocheling bijdoen, maar dit is idd nog maar het begin 😂😂😂
  Die nachten: check, al gaat het nu weer iets beter.
  Dat “uitdrogen”: daar heb ik gelukkig helemaal geen last van 😀
  Maar die stemmingswisselingen, ho maar 😀
  Maar: blijven genieten Els, dat is ons hoofdmotto, dat lijf volgt wel!

  Liked by 1 persoon

 8. Hoi Elske, je hebt het weeral leuk verwoord 😃 !!!! Ik zit zoals je weet er al jaren mee en ik wil je echt niet ontmoedigen zene maar ……het went wel ! Het rare is dat ik in Spanje en Tenerife er weinig last van heb niettegenstaande het er warmer is dan bij ons . Ik heb zoals jou ook het meeste last van de opvliegers op het werk omdat ik daar ook niks kan uitschieten ! Hou de moed er in he Elske en als je nood hebt aan ne babbel ……kom maar af !!!

  Like

 9. Ik kom hier nog eens opnieuw langs. Kom tot de ‘leuke’ vaststelling dat ik middenin de perimenopauze zit. Heb daartoe vandaag een logje geplaatst met boekentips om die periode zo goed mogelijk te kunnen doorspartelen. Misschien heb je er (ook) wat aan. Groetjes alvast.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s