après nous les mouches

Er is slechts één zekerheid in het leven: dood gaan we allemaal. Maar wat daarna? Wat wil ik dat er dan met mijn lichaam gebeurt? Wil ik gecremeerd of begraven worden?

Ik ben van het principe dood is dood. Het feit dat mijn ziel blijft bestaan of niet wil ik in het midden laten maar na de dood is mijn lichaam totaal overbodig. Dus weg ermee, dacht ik tot hiertoe. Crematie leek me een logisch besluit. Tot ik deze video te zien kreeg:

What happens when we die? Neil Degrasse Tyson

Zo had ik het nog niet bekeken. Het verbaasde me dat ik, als natuurmens, daar niet aan gedacht had. Neil Degrasse Tyson heeft verdorie gelijk: als ik me zou laten cremeren wordt mijn energie in de vorm van warmte totaal nutteloos de lucht ingestuurd.

Recyclage is hip en bovenal noodzakelijk, waarom zou mijn lichaam hierop een uitzondering zijn? Ik heb mij al laten registreren als donor maar er moet toch meer mogelijk zijn?

Waarom zou ik de cirkel van het leven niet rond maken door mezelf, net zoals hij in de video zegt, te laten begraven? Op die manier kan mijn lichaamsenergie gerecupereerd worden door planten en dieren en lever ik een bijdrage tot nieuw leven.

Ik zou nog tegenargumenten kunnen aanhalen zoals daar zijn: overvolle begraafplaatsen en vervuiling van de bodem door niet afbreekbare bestanddelen van de kist enz….

Maar wisten jullie dat je tegenwoordig ook beroep kan doen op een uitvaartondernemer die een volledig bio-afbreekbare kist en een zelfs een volledige (ja, zelfs tot de koffietafel toe) ecologische uitvaart kan regelen? En dat een linnen lijkwade tegenwoordig ook mogelijk is in België en Nederland? Hier vond ik een verrassend overzicht.

Het leven is ons te leen gegeven en dit zou de manier kunnen zijn om het geleende terug te schenken aan diegene die ons het leven gaf. Dit zou mijn bescheiden gift aan Moeder Natuur kunnen zijn….toch iets om over na te denken, vind ik.

De uitspraak “après nous les mouches” krijgt plots een wel erg letterlijke betekenis.

29 comments

  1. In dat geval kan je kiezen voor de lijkwade. Deze moet binnen een periode van 90 dagen afgebroken zijn. De overledene wordt op een soort plank tot aan het graf gedragen.

   Like

 1. Ik antwoordde op deze vraag dertig jaar geleden al: stop me in de grond met zo weinig mogelijk extra, plant een boom boven op me en ik hoop dat ik – of wat van mij rest – die boom kan helpen om te groeien … Maar mogelijk praktische bezwaren en wetten zal dit – vrees ik – verhinderen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ek stem saam met jou, maar ongelukkig het ons nog nie hier gevorder na ’n ecobegrafnistipe nie. Ons het ook probleme met begraafplase en dus is verassing die beter moontlikheid. Dit sou goed wees as die mensdom na soiets kon beweeg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gesteld dat ik erg oud word, dan zal er hoogstwaarschijnlijk geen enkel familielid meer zijn om mijn begrafenis te regelen. Kinderen hebben we niet.
  Aan zij die zich later over mijn lijk zullen ontfermen: cremeren, graag. Een dure kist hoeft niet, een stevige kartonnen doos is evenzogoed. Als het maar fikt.

  Like

 4. Ik heb – vanaf het moment dat ik een huis had aan de voet van de Pyreneeën – tegen mijn dochters gezegd dat ik gecremeerd wilde worden en in de bergen dan uitgestrooid. En dat ze dan, als er andere wandelaars vroegen of ze alleen aan het wandelen waren, moesten zeggen dat ze niet alleen waren maar hun vader bij hadden. Nu zijn er intussen al vele jaren voorbij en ik denk niet dat ze, in voorkomend geval, nog aan hen zullen vragen of ze alleen aan het wandelen zijn ….

  Geliked door 1 persoon

 5. In onze gemeente houdt dit onze nieuwe schepen van milieu (van Groen) erg bezig. Ze kreeg een vraag van iemand om dit mogelijk te maken bij ons. Een boom op mijn buik als ik dood ben, dat vind ik een geruststellend idee…

  Like

 6. Begin van het einde

  elke mens leeft er zonder uitzondering naartoe
  sterven begint
  in het ongeboren kind
  de levensweg maakt ons uiteindelijk doodmoe

  Wat er met ons dood lichaam gebeurt daar beslissen uiteindelijk de levenden over. 🙂
  Lenjef

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s