sanseveria’s en schilderijen

Lang geleden, toen Vlaanderen nog in de ban was van de fermettestijl, de eiken wandkasten, de sanseveria’s en het bloemetjesbehang was je living niet compleet zonder een reproductie van een wenend kindje aan de muur.

Als tiener was ik al geïntrigeerd door deze kitscherige portretten. Ik vroeg me af welke kunstenaar het had kunnen opbrengen om deze kinderen, die getuigden van zulk intens verdriet, te portretteren? Welke schilder wilde er munt slaan uit wenende kinderen? Google bestond nog niet bijgevolg bleven mijn vragen onbeantwoord.

Tot nu, ik kwam er namelijk achter dat er een echt verhaal achter deze schilderijen schuilgaat, er doen zelfs meerdere versies de ronde. Of je het gelooft of niet, dit is het verhaal:

De Italiaanse schilder, ene Bragolin (artiestennaam), die in de jaren vijftig deze reeks van wenende kinderen schilderde was van Venetiaanse afkomst. De kindmodellen zouden wezen zijn uit een Italiaans weeshuis. De portretten vielen blijkbaar in de smaak bij het grote publiek en werden massaal gereproduceerd. Zodoende belandden ze in menig huiskamer.

In de jaren 80 bracht de Britse krant “The Sun” het verhaal van verschillende brandweermannen die getuigden van vreemde branden. Tussen de resten van volledig afgebrande huizen waren ze al meermaals op intacte exemplaren van de desbetreffende schilderijen gebotst. Hetzelfde zou gebeurd zijn met het Italiaanse weeshuis. Het weeshuis zou afgebrand zijn, de kinderen kwamen zelfs om maar de schilderijen bleven intact….bizar.

Besluit: er rust een vloek op de schilderijen, ze zouden de bewoners van het huis ongeluk brengen. Maar….de vloek zou enkel werken als je ervan op de hoogte bent. Bij deze…

Om diegenen onder jullie die nog een “wenend kind” aan de muur hebben hangen gerust te stellen kwam ik volgende info tegen: De vloek zou omgekeerd kunnen worden door de schilderijen meisje- jongen- meisje- jongen- te hangen. Je weet dus wat er je te doen staat: op naar de kringwinkel!

32 comments

    1. Ha, die ene collega die het aandurft om te reageren 😉

     De vloek van de clown kan je enkel opheffen indien je hem combineert met de ‘madame’ van Chrissebie of Marc (zie reacties).
     Als jij zelf de clown op de tekening bent is de enige mogelijkheid er een foto van mij naast te hangen :-))

     Like

   1. Naar het schijnt vinden vrouwen borsten anders soms ook wel mooi 🙂 Maar allee, de kans is stukken groeter dat de man het koos.
    Die wenende kinderen zag ik nog nooit, het moet zijn dat ik zelden in een fermette met seanseveria’s vertoefde. Of dat ik er naast keek wegens te veel deel van het interieur.

    Like

    1. Natuurlijk, ik ben één van die vrouwen die borsten mooi vind.

     Ik vind het wel raar dat je de schilderijen nooit zag.
     Ze waren echt overal aanwezig….wat heeft jou toen zo afgeleid dat je ze niet opmerkte?

     Like

  1. Wel, eerlijk gezegd, nu ik weet dat er minimum een dertigtal varianten zijn van deze schilderijen lijkt het me een amusante hobby om deze te verzamelen. Rommelmarkten en kringloopwinkels afschuimen….echt iets voor mij!

   Liked by 2 people

  1. Of die madammen van dezelfde schilder zijn kan ik niet bevestigen.

   Indien er ook een vloek op de schilderij van de madame zou op rusten stel ik volgende mogelijkheid voor:
   Je kan de madammen met het groot decolleté niet ondersteboven hangen zoals mr Pannenkoek suggereert, de decolleté-inhoud zou volledig zichtbaar worden, niet zo netjes voor ‘een madame’. De enige mogelijkheid die ik kan aanbevelen is contact nemen met Peter G. (zie reactie) en de madame naast de clown van Peter hangen.

   Like

 1. Het is dan te hopen dat die schilder de opbrengst van zijn tearjerkers deelde met zijn modellen. Want anders zullen die dikke wangetjes wel artistieke vrijheid zijn, vrees ik …

  Like

  1. Natuurlijk heb ik ook gezocht naar waarheden achter de schilderijen. Het blijkt om kinderen te gaan die hij van straat plukte om te poseren. De tranen kwamen er niet door hen te mishandelen, die schilderde Bragolin er achteraf bij, hij stond namelijk bekend als een voorbeeldig huisvader. Of de kinderen in kwestie vergoed werden om te poseren durf ik te betwijfelen.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s