gele lintje

Doshi heeft een geel lintje aan haar leiband. Dat geel lint heeft ze niet zomaar, het heeft wel degelijk een betekenis.

Honden met een geel lint om hun looplijn of halsband zijn honden die ruimte nodig hebben en bij voorkeur niet benaderd worden door andere honden en mensen.

Waarom deze honden afstand nodig hebben? De eerste mogelijkheid waar je aan denkt is dat de hond in kwestie agressief is. Dit kan uiteraard het geval zijn maar er zijn zoveel andere redenen: het kan gaan om een hond met een trauma, een hond in opleiding, een bange hond, een hond die onverwacht kan reageren, een hond die herstellend is na een medische ingreep…..het is dus niet zo dat de hond jou met huid en haar gaat verslinden als je toch toenadering zoekt.

Terug naar onze Doshi. Ze is een goed getrainde Shiba Inu en staat bijna perfect onder appèl. Het is een zeer eigenzinnig ras maar dat houdt het spannend, leuk en uitdagend.

Het begon allemaal tijdens onze vakantie in Frankrijk waar we op een vrij druk dorpsplein van een glaasje wijn aan het genieten waren. Doshi lag, zoals steeds, rustig te slapen onder onze tafel. Ongemerkt zijn er twee kinderen naar haar toe geslopen en hebben de slapende Doshi onverwacht aangeraakt. Ze waren zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust maar Doshi is hier geweldig van geschrokken. Sindsdien is ze bang van kinderen en hun onvoorspelbare bewegingen.

Aangezien Doshi er erg schattig en knuffelbaar uitziet willen veel mensen haar graag aaien. Ik vind het perfect als kinderen of hun ouders eerst even vragen of ze de hond mogen aaien. We antwoorden dan ook steevast “Doshi houdt er niet van om aangeraakt te worden door vreemden, dus liever niet. Maar bedankt om het even te vragen”. Meestal gaan de mensen dan ook onmiddellijk een stap achteruit, dit hadden ze duidelijk niet verwacht….

Wanneer je het gele lint opmerkt benader alsjeblieft de hond niet. Laat je eigen hond ook niet naderen om te komen kennismaken. Uiteraard ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de hondeneigenaar. Hij moet zich constant bewust zijn van de bewegingen in zijn omgeving en er op een gepaste manier naar handelen. Een goede hondeneigenaar zal zelf automatisch afstand nemen.

24 comments

 1. Nooit van gehoord. Is dat al lang zo en ook buiten België? Persoonlijk blijf ik altijd uit de buurt van honden. Als ze naar me toekomen tijdens een wandeling negeer ik ze, zeg niks en loop door. Dan gaan ze wel weg. Ik heb geen hekel aan honden hoor, maar vreemde honden, nee bedankt.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik lees nochtans veel media, maar dit bericht heb ik dus gemist. Verder vind ik het ook een kwestie van algemene ontwikkeling en natuurlijke reserve om niet zomaar honden te benaderen. Overigens, ik heb zelf drie grote honden gehad; een kruising tussen een zwarte labrador en een grauwe Duitse herder (een rauwdouwer maar een schat van een dier) en twee teruggefokte Engelse Field Spaniëls, lieverds maar o zo teer. Ze gingen bij elkaar in een mand liggen (de andere mand bleef leeg) en onze vijf katten vulden de gaatjes op. Als ik de honden uitliet liepen de vijf katten in ganzenpas mee. Die eerste zwarte hond heb ik ook eens van de riem moeten halen toen hij nog maar een half jaar was omdat hij werd aangevallen door twee honden. Het heeft hem bijna een voorpoot gekost. De andere baasjes wilden van geen enkele verantwoordelijkheid weten. Voor mij geen honden meer, ik hou het bij 1 kat.

    Geliked door 1 persoon

 2. Dan zou het wel handig zijn dat meer mensen zouden weten wat zo’n geel lint betekent… ik had er nog nooit van gehoord. Voor de rest volg ik je, veel mensen weten absoluut niet hoe ze met honden moeten omgaan. Per definitie mag een hond aan een leiband nooit benaderd worden, en al helemaal niet door andere honden, dat doen “we” met zijn allen fout.
  Onze hond werd een week geleden aangevallen in Frankrijk door 2 honden, we moesten haar los laten, anders is het niet eerlijk, maar aan de leiband maakt ze geen schijn van kans.
  Mss zou iedereen een cursus over omgaan met honden moeten volgen? Er zouden veel minder ongelukken gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zou absoluut nuttig zijn als het ook op school aan bod zou komen.
   Het is even schrikken als je hond wordt aangevallen. Ik heb ook gemerkt dat het bij agressie tussen honden wel degelijk een verschil maakt of de hond aangelijnd is of niet. Aangelijnde honden die aangevallen worden hebben geen uitweg en geraken in paniek, hoe zou je zelf zijn?
   En als ik zie hoe hondeneigenaren met hun huisdier omgaan kunnen sommige onder hen ook wat bijscholing gebruiken. Waarmee ik niet wil beweren dat wij het perfect doen maar we doen ons best.

   Geliked door 1 persoon

   1. Helemaal juist! En toch heb je – ik spreek hier voor mezelf – toch vaak die reflex om die lijn vast te houden. Een aangelijnde hond heeft een territorium te verdedigen, maar dat wordt ook meteen zijn gevangenis.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb Jeppe in het begin ook een geel halsdoekje om gedaan. Hij was schichtig, had een behoorlijk gevulde rugzak vol nare ervaringen en had tijd nodig, heel veel tijd, om weer wat zelfvertrouwen te krijgen. Onbekenden in zijn buurt deden hem ineen krimpen van ellende en angst. Maar dat gele teken was boter aan de galg, want zoals je zelf ook schrijft: niemand kent dat.

  Met onze vorige honden hadden we ook zo’n voorvalletje op Corsica. Geen van de twee heeft ooit gehapt naar mensen, maar daar kwamen 4 mega wilde, luidruchtige kinderen op hen afgestormd. Toen ik tussen hen en de honden ging staan en vroeg om ze niet op die manier te naderen, kreeg ik de moeder nog op m’n dak ook. Nou, die heb ik de grond in gekeken!

  In het begin toen we hier woonden wilden de buurtkinderen ook allemaal aan Jeppe zitten, maar de meesten vroegen het wel eerst en de anderen waren wel voorzichtig en daar kon ik het zó aan zien. Dan liet ik Jeppe gaan zitten en legde de kinderen uit hoe je een onbekende hond moet benaderen en hoe je er mee om moet gaan. Dat je eerst aan de baas moet vragen of het wel kan en moet wachten tot de hond zelf het initiatief neemt en dat je nooit bovenop de kop mag aaien, want dan belemmert je arm zijn zicht op wat je doet. De kinderen – en hun ouders – vinden dat een heel leuke manier en ik krijg vaak een bedankje omdat ook de ouders er nog dingen van leren die ze hun kinderen dan kunnen aanleren. Jeppe heeft intuszsen heel veel zelfvertrouwen en vindt het allang goed.

  GEEL= waarschuwingskleur!!!

  Geliked door 1 persoon

 4. De betekenis van dat gele lintje, daar heb ik maar pas dit jaar van gehoord. Onze vorige hond zou daar nochtans baat bij gehad hebben. Zij was wel wat wantrouwig tegenover vreemden en sprong nogal snel in de beschermende rol voor ons. Niet raar voor Ridgebacks trouwens. De puppy die we nu hebben, trainen we extra om goed te wennen aan vreemden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind honden super, maar zal ze zelf nooit benaderen. Als ze naar mij komen voor een snuffel, dan zal ik eens voorzichtig mijn gesloten hand aanreiken.
  Ook ik wist niet van de betekenis van zo’n geel lint. Weer bijgeleerd!
  Heel mooie foto trouwens, van jou en Doshi!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s