goed of geweldig

Foto: Els 3/2021

Mijn partner houdt van zoete witte wijn bij het eten en ik ben liefhebber van een stevig blond biertje. Dit levert bij het serveren steevast de nodige verwarring op. Soms merk je bij de ober een lichte aarzeling voor hij het glas op de tafel neerzet en dan nemen we uiteraard de twijfel meteen weg door onze bestelling nog eens te herhalen. Maar meestal wordt de witte wijn met een zelfzeker gebaar voor mij geplaatst en het bier bij mijn partner.

Gaat het om onbedachtzaamheid van de ober? Of plakt er een briefje ‘ik drink witte wijn’ op mijn voorhoofd? Ik neem aan dat de meerderheid van de vrouwen geen bier drinkt en dat ik wel degelijk de uitzondering ben maar dat is toch geen reden tot veralgemening? Gek hoe zelfs drank of voeding gendergerelateerd is.

Bijgevolg moeten we voor we met onze dis van start gaan de grote wisseltruc toepassen. We wachten even tot de ober uit het zicht verdwenen is, kijken elkaar gelijkdenkend glimlachend aan en wisselen de glazen.

Let op, ik wil dit niet dramatiseren, het is slechts een detail maar wel eentje waar je als ober het verschil kan maken. Namelijk het verschil tussen ‘goed’ en ‘geweldig’ zijn in je job.

Ondertussen blijven wij de grote wisseltruc uitvoeren.

Maar de ober die het glas op onze tafel bij de juiste persoon plaatst krijgt van mij meer fooi met een compliment er bovenop want hij/zij is geweldig!

12 comments

 1. Mooi voorbeeld van stereotype denken en handelen. Wel iets horen maar niet luisteren.

  Met een opzichtige uitvoering van jullie grootse wisseltruc zou dit een uitstekend onderdeel zijn voor een les serveren bij een horeca-opleiding.

  Dat jullie hier beiden vooral de humor van inzien van de regelmatig uit te voeren wisseltruc zegt iets moois over jullie huwelijk.

  Vrolijke voorjaarsgroet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Niet dat wij zo pietje-precies zijn, voor ons mag het zeker wat losser en gemoedelijker maar indien alles naar wens verloopt kan het glas op de juiste plaats net dat tikkeltje meer betekenen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Hoe goed herken ik dit! En nee, ik wacht niet tot de ober weg is. Ik ben oud genoeg om te weten wat ik wil drinken dus komt geen enkele ober hiermee weg.

  Net zo min als dat ik in Amsterdam op een terras mijn bestelling in het Engels geef. Als ik Nederlands praat in een Nederlandse stad, wil ik in het Nederlands verder geholpen worden door een Nederlandse ober. Als dat geen optie is, dan komt er op het volgende terras – hoe toevallig! – toch net een tafeltje vrij …

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s