douchegedachten

Met mijn blik gefixeerd op de douchewand waarop de druppels in kleine stromen naar beneden glijden verplaats ik mijn lichaamsgewicht van de ene voet op de andere. De warme waterstraal glijdt van schouder naar schouder. Ik geniet van de licht masserende werking op mijn gespannen nekspieren. De temperatuurknop wordt stevig de hoogte ingedraaid, ver voorbij de veiligheid. Ik verzink in gedachten, de start van een brainstorm met mezelf:

In mijn hoofd doe ik de gesprekken van de voorbije dag over. In een verbeterde versie weliswaar, soms plaats ik er zelfs grapjes tussen waarbij er spontaan een glimlach op mijn gezicht te zien moet zijn. Hoe gestoord kan een mens zijn? Gelukkig ziet niemand mij. Waarom rollen de woorden tijdens het douchen zoveel vloeiender door mijn gedachten dan tijdens een echte conversatie? De woorden zitten er wel maar waarom vind ik ze niet altijd op het juiste moment?

Plots een flashback, ik begin spontaan te declameren onder de waterstraal:

’t Is goed in ’t eigen hert te kijken
Nog even vóór het slapen gaan
Of ik van dageraad tot avond
Geen enkel hert heb zeer gedaan;


Of ik geen ogen heb doen schreien,
Geen weemoed op een wezen lei;
Of ik aan Iiefdeloze mensen
Een woordeke van liefde zei.

Is het dat wat de wereld nu mist, goedheid naar de medemens en zelfevaluatie? Ik laat die gedachte voor wat ze is want daar valt zoveel over te zeggen. ‘Els, begin bij jezelf’ besluit ik mompelend.

Plots lijk ik overmeesterd door een vorm van grootheidswaanzin en beeld me in dat ik op een podium sta. De gedachte om een shampoofles als micro te gebruiken is aantrekkelijk maar dit laat ik al snel varen wegens ‘te belachelijk’ en ga door met mijn declamatie:

En vind ik in het huis mijns herten,
Dat ik één droefenis genas,
Dat ik mijn armen heb gewonden
Rondom één hoofd, dat eenzaam was.


Dan voel ik, op mijn jonge lippen,
Die goedheid lijk een avond-zoen.
’t Is goed in ’t eigen hert te kijken
En zó z’n ogen toe te doen.

Alice Nahon meen ik mij te herinneren, eerste middelbaar, zowat 45 jaar geleden, een half mensenleven… Het verbaast me dat ik het nog perfect vanbuiten ken. Waarom er plots verre herinneringen opduiken in mijn geheugen heb ik het raden naar. Een opengewaaid deurtje in mijn hersenen? Dit gedicht is een leuke vondst, de eenvoud van de boodschap sprak me toen al aan.

Mijn zakelijk kindje, hoe zit het daarmee? Alles op schema? Financieel plan, boekhouder, bank, firmanaam, website, aankopen, publiciteit, social media,…..ik kan reeds veel punten afvinken maar er is nog genoeg te doen. Maar ik doe het stap voor stap. Als alles meezit ga ik binnenkort als zelfstandige van start. Later meer hierover.

En mijn laatste werkdag, hoe zal die eruit zien? Ik ga er alles aan doen om niet bekend te maken wanneer het zover is. Ik wil die dag geen emotioneel gedoe (vooral dan voor mezelf 😏), ik vertrek liever met stille trom.

Ik schrik wanneer ik uit mijn zwevende gedachtenstaat wordt gehaald door mijn partner die de badkamer binnenkomt. “Ben jij nu nog niet klaar? We moeten er over een half uurtje al zijn hè. En ik moet ook nog douchen!” vervolgt hij met licht geïrriteerde stem.

“O, sorry, ik ben de tijd even uit het oog verloren, ik had nog een afspraak met de douchesproeier” grap ik snel.

Hij lacht en kleedt zich uit.

3 comments

  1. Inderdaad Alice Nahon – het klinkt misschien wat oubollig maar ik kan mezelf er ook nog wel in vinden. Als je het heel stilletjes voor jezelf en in jezelf opzegt komt het nog steeds binnen.

    Like

  2. Zo af en toe waait er bij mij ook zo’n vergeten deurtje open. Hoef ik zelfs niet voor te douchen. Vaak is dat leuk, soms levert het uren (soms dagen) gepeins op: hoe zat dat weer? hoe heette die ? …

    Like

  3. Inderdaad een bekend gedicht ,had het nog nooit voluit gelezen ,ik wens je veel succes met je nieuwe uitdaging ,zal wel lukken hoor 👌❤️

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s