over de regenboog

Met haar vleugeltippen over de grond slepend kwam Kippetje vanmorgen onze keuken binnengestapt.

Ik realiseerde me dat dit niet Kippetje was zoals ik kende. Ze leek zo lusteloos, pikte geen broodkruimels van de vloer en wilde niet drinken. Haar levenskracht leek volledig verdwenen uit haar inmiddels tenger geworden lichaam. Ik liet ze rustig begaan. De gedachte dat dit wel eens haar laatste uren konden zijn overviel me. De voorbije dagen was ze immers nog zo actief.

Ze leek op zoek naar een rustig plekje en vond dat onder een stoel. Ze bleef daar apathisch voor zich uit staren, vleugeltippen nog steeds op de grond hangend. Een tijdje later ging ze liggen en sloot haar ogen. Net toen de hemel blauw kleurde en de merel bij de buren in de hoogste top van de Magnolia zijn mooiste lied zong is ze stilletjes van ons heengegaan. In mijn gedachten vloog ze hoger dan ooit tevoren, tot boven de regenboog.

En het deed me wel wat. De laatste weken hebben we gezien hoe ze haar tweede jeugd beleefde, hoe ze na het overlijden van haar gevleugelde zusters genoot van het leven, hoe haar avontuurlijke geest de bovenhand nam. Wij genoten van haar te zien genieten. We hadden haar in ons hart gesloten.

Ze zeggen dat iedereen bij de geboorte een bijzondere opdracht meekrijgt. Zou dat ook zo zijn bij kippen, vraag ik me af? Ze heeft ons in ieder geval aan het denken gezet en ons laten beseffen dat het nooit te laat is om te genieten.

Om de gedachte aan Kippetje levend te houden en haar te eren ben ik zo vrij geweest om enkele pluimen bij haar weg te nemen. De pluimen ga ik verwerken in een dromenvanger. Die zal met ons meereizen in de camper. Op die manier hoop ik de avontuurlijke geest van Kippetje met ons mee te nemen. Omdat ik weet dat ze dat geweldig zou vinden.

Advertentie

15 comments

 1. Kippen zijn fantastische dieren. En al zeker omdat kippen relatief weinig genetische veranderingen hebben ondergaan sinds ze zich afsplitsten van (gevederde) dinosaurussen. Ze zijn de meest rechtstreekse nog levende link met de dino’s.
  Als kind had ik een tamme zwarte kip die me overal volgde. Ze kreeg tonnen liefde van me. Uiteindelijk is ze 12 geworden, een bijzonder respectabele leeftijd.

  Sterkte mijnentwege. En een mooi idee, die dromenvanger.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Menck. ‘Het is maar een kip’ zullen de meeste mensen denken. Maar wij hebben met al onze huisdieren een band, ze maken deel uit van ons gezin. Inderdaad, zelfs met een kip kan je een band opbouwen.
   Leuk weetje van die dino’s.

   Like

   1. Dag Els
    Een uitnodiging, na alles wat ik hier las.
    Luister even naar Robert Long ‘vanmorgen vloog ze nog’, duet met Martine Bijl. Mooie ode aan onze gevleugelden.
    Fijne dag verder en verbonden, Chris

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik neem aan dat ze een waardige begrafenis – of een mooier woord is vlgs mij ‘ter aarde bestelling’ – gekregen heeft. Een ‘natuurbegrafenis’ dus… Die dromenvanger vind ik een goed idee – na een crematie gebeurt er immers ook van alles met de asse. Deze week heb ik hier in Z-FR een nieuwe vriend in de tuin. Als ik in de moestuin werk is er steeds een roodborstje dat me gezelschap houdt – tot op 1 m afstand..

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja hoor Marc, ze is in ons tuintje begraven met een houten kruis op haar graf.
   En roodborstjes, ja, dat zijn eigenwijze durvers. Vooral als je in de aarde aan het woelen bent durven ze erg dichtbij komen.

   Like

 3. RIP kippetje! En topidee de dromenvanger! Toen ik pas verhuisd was liepen hier ook twee kippen vrij in de tuin. Die kwamen ook tegen het terrasraam tikken als ze iets tekort hadden. Ware het niet dat ze het terras onder poepten, ik zou nooit een kippenpark aangelegd hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hadden ervoor gekozen om Kippetje vrij te laten in onze kleine tuin. Met alle gevolgen vandien: er lag regelmatig een traktatie op onze terrasvloer. Als er bezoek kwam en er lag een drolletje op de tegels waren we wel een beetje gegeneerd maar ja, het is ons terras. Meestal kan het bezoek er wel om lachen. En het is een aanzet tot gesprek natuurlijk 😁

   Geliked door 1 persoon

  1. Dieren voelen de dood ook aankomen, vermoed ik. Sommigen zonderen zich af (kat, olifant), anderen zoeken gezelschap. Wel fijn dat ze ons gezelschap nog heeft opgezocht.

   Like

 4. Ik voel je en wat een geweldig idee met de pluimen. Nu ik dat lees heb ik spijt dat ik dat nog nooit bij mijn overleden kippetjes heb gedaan. Ik ben verzot op mijn kippetjes. Met de ene heb ik al een betere band dan met de andere, maar ze zijn geweldig. Mijn laatste kippetjes dat overleden is, was een adoptie kippetje van mensen die haar niet meer wilden hebben. Ze was te oud …. . Ze lag ook minder goed in de groep, waardoor ik haar vaak mee naar binnen heb genomen. Ze was bij me toen ik een kamer renoveerde, ze keek mee in mijn kaarten als we aan het spelen waren. Ze was tegen het einde blind, waardoor ik haar met de hand moest eten geven. Ik mis haar sommige dagen nog steeds.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s